diumenge, 17 d’abril del 2011

Dues novel·les sobre segones oportunitats s'emporten el Premi Barcanova

Santi Baró i Maria Espluga són els autors guardonats

Les trampes d'una xarxa de prostitució i el desig d'anar a l'escola, temes centrals en les obres guanyadores

Manel Haro. Barcelona (Text i foto ©)


Una novel·la sobre l'explotació sexual d'una noia romanesa que arriba a Barcelona amb el somni de convertir-se en model ha estat la guanyadora del Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil. La lluna de gel, de l'autor Santi Baró, està basada en fets reals i narra la història d'Ileana, una jove nascuda a Moldàvia que es enviada per la seva família a treballar a Bucarest, des d'on serà fitxada per una falsa agència de models que, en realitat, és una xarxa de prostitució que opera a nivell internacional.

"Aquesta és una obra 100% de ficció, però vaig trobar la idea llegint el diari, on apareixia la notícia d'una noia que havia fugit d'un club de carretera", explica Baró, que en aquell moment va començar a seguir el rastre de la jove i la va trobar en un centre d'acollida de Bucarest. Després d'entrevistar-la diverses vegades, l'autor explica en La lluna de gel una història inspirada en ella, però amb fets ficticis. "Al principi no vaig tenir accés a parlar amb la noia, perquè no estava permès, però quan es va assabentar que un escriptor català estava interessat en la seva vida per una novel·la, va demanar entrevistar-se amb mi", diu l'autor, que assegura que, tot i que està emmarcada en el gènere juvenil, és una història que també interessarà als adults pel registre com està escrita i perquè toca un tema molt present en la nostra societat.

La novel·la finalista, de gènere infantil, ha anat a parar a la il·lustradora Maria Espluga, que en la seva primera obra narrativa proposa el retrat d'una noia "una mica especial" que, amb 7 anys, va a l'escola per primera vegada i compleix així el seu somni més desitjat. L'Antònia Purpurina (nom del personatge, que dóna títol al llibre) es cria amb l'àvia, ja que la seva mare es dedica al teatre i mai pot estar amb ella. "La noia no està escolaritzada i passa tot el temps entre gent gran, el que provoca que el món d'una noia tan petita sigui un món d'àvies i no de nens", explica Espluga.

La novel·la, amb il·lustracions de la pròpia autora, està dividida en dues partes: la primera se centra en el món personal de l'Antònia i la segona en com es relaciona una vegada entra a l'escola. "M'agrada molt el simbolisme i per aquesta raó, l'obra està plena de metàfores i joc d'imatges que estimularan la imaginació dels més petits", puntualitza l'autora. Al premi han concorregut 47 obres, 30 en categoria infantil i 17 en juvenil.

LES PORTADES

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada