dimecres, 30 de març del 2011

'La bambina filosòfica: Anatomia d’un fracàs', Vanna Vinci

La bambina filosòfica: Anatomia d’un fracàs / La bambina filosófica: Anatomía de una ruina
Vanna Vinci
Estrella Polar / Booket
Trad. al català de Mercè Ubach
Trad. al castellà Sofía González Calvo
1ª edició, febrer de 2011
Gènere: Còmic
83 pàgines
ISBN: 978849267167 (cat)
ISBN: 978840809950 (cast)


“Quan sóc bona, ho sóc molt, però quan sóc dolenta, sóc millor”, aquesta dita de Mae West exemplifica a la perfecció el carácter de la Bambina Filosòfica. La protagonista del còmic és una nena petita que parla com una noia d’uns trenta anys i que entre els seus vicis es troben beure martinis i fumar mentre està al wc, a més de llegir a Kant per combatre l’insomni. El seu millor amic és el Folky (Lillo a la versió italiana), un mico de peluix que és el fan número 1 de Nietzsche.

D’altra banda, la Bambina té una peculiar relació amb la seva mare i la seva àvia i, a l’escola només compta amb una amiga: l’Angelicia, una nena dolça i naïf que serveix com a contrapunt de la protagonista. Un dia apareix a casa seva en Lino Truffino, un porquet que ve del poble i que, al veure que la familia pensa fer salxitxes amb ell, decideix confessar que sap parlar i que té sentiments. Finalment es queda a viure amb la Bambina i la seva mare i es converteix en un dels personatges més carismàtics del còmic, ja que a més de filosofar, també cuina, practica ioga, va a balls de saló i li encanta anar a comprar a Ikea. Rodejada d’aquests excèntrics personatges, com esperem que la Bambina sigui una nena corrent?

La dibuixant italiana Vanna Vinci (1964) treballa al món del còmic desde 1990. L’any 2004 va publicar a Itàlia el primer llibre de la Bambina Filosòfica, un personatge que va sortir per primer cop a la revista Mondo Naïf. Bastants anys després arriba aquest carismàtic personatge al nostre país, on la campanya de màrqueting ens la presenta com “la Mafalda del segle XXI”. Res més lluny de la realitat. La Bambina és un personatge divertit, culte i sarcàstic, però les seves peripècies pràcticament només fan somriure.

A les pàgines d’aquest còmic no trobarem a una nena que ens deixi bocabadats amb el seu enginy i la seva forma de veure i interpretar la vida. La Bambina ens fa passar una bona estona i ens diverteix amb algunes de les seves ocurrències (com quan li diu al pediatra que no començarà a caminar fins que algú li porti unes sabates de Gucci o el fet de no voler sortir del ventre de la seva mare fins que arribi un advocat d’ofici per garantir-li que tindrà una bona vida), però el resultat final no és tan bó ni original com per convertir-la en un icone per a totes les generacions, com sí ho és l’etern personatge de Quino.

Patricia Tena

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada