dijous, 25 de novembre del 2010

'La recerca / La búsqueda', Eric Heuvel, Ruud van der Rol i Lies Schippers

La recerca / La búsqueda
Eric Heuvel, Ruud van der Rol i Lies Schippers
Editorial Estrella Polar / La Osa Menor
Col·lecció: Comic Books
64 pàgines
A partir de 12 anys
ISBN 9788499321653 (cat.)

ISBN: 9788492766239 (cast.)

La recerca (La búsqueda en castellà) ens apropa a l’Holocaust mitjançant les pàgines d’un còmic, tal i com ja van fer Art Spiegelman a Maus o Pascal Croci a Auschwitz. En aquest cas, però, cal destacar que es tracta d’un llibre dirigit principalment als joves lectors que comencen a apropar-se per primera vegada al nazisme i a les seves horribles conseqüències (tot i que els lectors adults no estan exclosos de la lectura).

El llibre relata la història d’Esther, una dona jueva que després de molts anys i de molt patiment decideix visitar la granja holandesa on es va amagar durant la Segona Guerra Mundial. La seva familia va haver de traslladar-se desde la seva Alemanya natal cap a Amsterdam amb l’objectiu de fugir dels nazis. Així, mitjançant un llarg flashback, la protagonista ens explica com un dia els seus pares són detinguts i deportats a Auschwitz, quedant-se ella sola i morta de por a una granja on decideix amagar-se i intentar sobreviure. En el present, el nét de l’Esther, en Daniel, ajuda a la seva àvia a reconstruir els últims dies amb vida dels seus pares. Per aconseguir-ho será imprescindible l’ajuda d’en Bob, un home que va coincidir amb ells al camp de concentració de Polònia.

La recerca és un llibre publicat per la Casa d’Anna Frank en col·laboració amb el Museu d’Història Jueva d’Amsterdam. El còmic ha estat escrit i dibuixat amb l’objectiu de convertir-lo en una eina educativa a les escoles, per a que els estudiants coneguin millor aquest trist episodi de la nostra història.

Patricia Tena

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada